အရပ္ထဲမွာ အေျပာမ်ားတဲ့ စိန္နဲ႔ သံပုရာ ေရာေသာက္ရင္ ေသတယ္ဆုိတာမ်ဳိးေပါ့။
သံပုရာ ေသာက္ေသာက္ မေသာက္ေသာက္ စိန္ေသာက္ရင္ ေသမွာပါပဲ။ ဥပမာ ေဆာင္ရရင္
အီရတ္မွာ ခြဲတဲ့ တန္၀က္ဗံုးတုိ႔ တစ္တန္ဗံုးတုိ႔ ခြဲတဲ့အခိုက္ အဲသည္အနားမွာ
စြပ္က်ယ္လက္ျပတ္ကေလးနဲ႔ ေရာက္သြားရင္ ေသမယ္လုိ႔ ေျပာသလိုပါပဲ။
စြပ္က်ယ္ပဲ၀တ္၀တ္၊ အေႏြးထည္ပဲ၀တ္၀တ္၊ ကိုယ္တံုးလံုးပဲေနေန၊ ယုတ္စြအဆံုး
က်ည္ကာအ၀တ္ၾကီး ၀တ္ထားရင္ေတာင္ ဗံုးက သိပ္ၾကီးေတာ့ ေသမွာပါပဲ။
ေသခ်ာတာ တစ္ခုကေတာ့
အာဆင္းနစ္ကို လိေမၼာ္ရည္၊ သံပုရာရည္နဲ႔ တြဲေသာက္လုိ႔ ပိုဆိုးမလာပါဘူး။ ပိုဆုိးစရာလဲ မရွိပါဘူး။ စိန္ဆုိတဲ့ အရာရဲ႕ ဓါတ္သတၱိကိုက အဆိပ္ပါ။ သံပုရာနဲ႔ေတြ႕မွ ဓါတ္ျပဳျပီး အဆိပ္သင့္ေစတာ မဟုတ္ပါဘူး။
ဒါနဲ႔ စကားမစပ္ လြန္ခဲ့တဲ့ ေျခာက္ႏွစ္ေလာက္တုန္းက ျမန္မာျပည္မွာ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္တယ္ဆုိတာ ၾကားလုိက္ရေသးတယ္။ အညာဖက္မွာ ေရတြင္းေတြ တူးရင္းနဲ႔ ထြက္လာတယ္ဆုိလား။ အာဆင္းနစ္ဟာ မီးေတာင္ကထြက္တဲ့ ေခ်ာ္ရည္ေတြထဲမွာ ပါလာတတ္တာမ်ဳိးပါ။ မီးေတာင္ေဟာင္း ဒါမွမဟုတ္လဲ ေခ်ာ္ရည္ေဟာင္းေတြနားမွာ ေရတြင္းတူးမိရင္၊ ျမစ္ေရေသာက္မိရင္ ရတတ္ပါတယ္။ ေရတြင္းတူးျပီးရင္ မေသာက္ခင္ အဆိပ္ကေလးဘာေလး စစ္ၾကည့္တာ မမွားပါဘူး။
ဘယ္လိုမွ ကာကြယ္လို႔ မရတဲ့ ေနာက္တစ္လမ္းကေတာ့ အဲသည္အဆိပ္ေတြက ျမစ္ထဲေခ်ာင္းထဲေရာက္ျပီး ငါးေတြ ပုစြန္ေတြထဲေရာက္။ အဲလိုနဲ႔ လူဆီ ျပန္ေရာက္လာတတ္ပါတယ္။ ဒါကို ကာကြယ္ဖို႔ နည္းလမ္း မရွိပါဘူး။ ၀မ္းသာဖို႔ ေကာင္းတဲ့ အခ်က္ကေတာ့ ပုစြန္စားျပီး အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္ဖို႔ဆုိတာ အေတာ့္ကို ခက္ပါတယ္။ အာဆင္းနစ္ဟာ ဆုိင္ယာႏုိက္လို နည္းနည္းကေလး ၀င္႐ုံနဲ႔ ေသေစႏုိင္တဲ့ဟာမ်ဳိး မဟုတ္ပါဘူး။ ျပီးေတာ့ ပုစြန္ဆုိတာ ပင္လယ္မွာေနတာပါ။ (ေမြးပုစြန္ကိုေတာ့ ဘယ္သူမွ အာဆင္းနစ္ ေကြၽးျပီး မေမြးပါဘူး။) ပင္လယ္ဆုိတာ အက်ယ္ၾကီးမုိ႔ ပုစြန္တုိင္းက အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္မေနပါဘူး။ အာဆင္းနစ္အဆိပ္သင့္တဲ့ ပုစြန္ကို စားခ်င္ရင္ေတာင္ သိပ္မလြယ္ဘူးခင္ဗ်။ ဒါေတြကို စဥ္းစားျခင္းအားျဖင့္ ေန႔တုိင္း ပုစြန္စားရင္ေတာင္ အာဆင္းနစ္ ဘယ္ေလာက္မွ မ၀င္ပါဘူး။ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာၾကာမွ ျဖစ္ခ်င္လဲ ျဖစ္မွာေပါ့ေလ။ ေန႔ပိုင္း၊ လပုိင္းနဲ႔ ျဖစ္ဖို႔ဆုိတာ ေ၀းပါေသးရဲ႕။
creadit to ေဒါက္တာလမ္းမေတာ္သား@အခ်စ္တကၠသိုလ္
ေသခ်ာတာ တစ္ခုကေတာ့
အာဆင္းနစ္ကို လိေမၼာ္ရည္၊ သံပုရာရည္နဲ႔ တြဲေသာက္လုိ႔ ပိုဆိုးမလာပါဘူး။ ပိုဆုိးစရာလဲ မရွိပါဘူး။ စိန္ဆုိတဲ့ အရာရဲ႕ ဓါတ္သတၱိကိုက အဆိပ္ပါ။ သံပုရာနဲ႔ေတြ႕မွ ဓါတ္ျပဳျပီး အဆိပ္သင့္ေစတာ မဟုတ္ပါဘူး။
ဒါနဲ႔ စကားမစပ္ လြန္ခဲ့တဲ့ ေျခာက္ႏွစ္ေလာက္တုန္းက ျမန္မာျပည္မွာ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္တယ္ဆုိတာ ၾကားလုိက္ရေသးတယ္။ အညာဖက္မွာ ေရတြင္းေတြ တူးရင္းနဲ႔ ထြက္လာတယ္ဆုိလား။ အာဆင္းနစ္ဟာ မီးေတာင္ကထြက္တဲ့ ေခ်ာ္ရည္ေတြထဲမွာ ပါလာတတ္တာမ်ဳိးပါ။ မီးေတာင္ေဟာင္း ဒါမွမဟုတ္လဲ ေခ်ာ္ရည္ေဟာင္းေတြနားမွာ ေရတြင္းတူးမိရင္၊ ျမစ္ေရေသာက္မိရင္ ရတတ္ပါတယ္။ ေရတြင္းတူးျပီးရင္ မေသာက္ခင္ အဆိပ္ကေလးဘာေလး စစ္ၾကည့္တာ မမွားပါဘူး။
ဘယ္လိုမွ ကာကြယ္လို႔ မရတဲ့ ေနာက္တစ္လမ္းကေတာ့ အဲသည္အဆိပ္ေတြက ျမစ္ထဲေခ်ာင္းထဲေရာက္ျပီး ငါးေတြ ပုစြန္ေတြထဲေရာက္။ အဲလိုနဲ႔ လူဆီ ျပန္ေရာက္လာတတ္ပါတယ္။ ဒါကို ကာကြယ္ဖို႔ နည္းလမ္း မရွိပါဘူး။ ၀မ္းသာဖို႔ ေကာင္းတဲ့ အခ်က္ကေတာ့ ပုစြန္စားျပီး အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္ဖို႔ဆုိတာ အေတာ့္ကို ခက္ပါတယ္။ အာဆင္းနစ္ဟာ ဆုိင္ယာႏုိက္လို နည္းနည္းကေလး ၀င္႐ုံနဲ႔ ေသေစႏုိင္တဲ့ဟာမ်ဳိး မဟုတ္ပါဘူး။ ျပီးေတာ့ ပုစြန္ဆုိတာ ပင္လယ္မွာေနတာပါ။ (ေမြးပုစြန္ကိုေတာ့ ဘယ္သူမွ အာဆင္းနစ္ ေကြၽးျပီး မေမြးပါဘူး။) ပင္လယ္ဆုိတာ အက်ယ္ၾကီးမုိ႔ ပုစြန္တုိင္းက အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္မေနပါဘူး။ အာဆင္းနစ္အဆိပ္သင့္တဲ့ ပုစြန္ကို စားခ်င္ရင္ေတာင္ သိပ္မလြယ္ဘူးခင္ဗ်။ ဒါေတြကို စဥ္းစားျခင္းအားျဖင့္ ေန႔တုိင္း ပုစြန္စားရင္ေတာင္ အာဆင္းနစ္ ဘယ္ေလာက္မွ မ၀င္ပါဘူး။ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာၾကာမွ ျဖစ္ခ်င္လဲ ျဖစ္မွာေပါ့ေလ။ ေန႔ပိုင္း၊ လပုိင္းနဲ႔ ျဖစ္ဖို႔ဆုိတာ ေ၀းပါေသးရဲ႕။
creadit to ေဒါက္တာလမ္းမေတာ္သား@အခ်စ္တကၠသိုလ္
No comments:
Post a Comment